Jaar:
2de jaar
Studiedomein:
Voeding en Horeca
Finaliteit:
A-stroom

Over deze opleiding

Word jij gelukkig van lekker eten, kijk je op naar de topchefs en foodbloggers in binnen- en buitenland en wil je zelf graag op hoog niveau kunnen koken? Of ben jij eerder iemand die zichzelf in een mooi restaurant of hotel ziet werken? Dan is de basisoptie Voeding en Horeca waarschijnlijk jouw ding.

Je maakt kennis met veelgebruikte voedingsmiddelen en behandelingstechnieken uit de voedingsindustrie, de hotel- en restaurantsector, de brood- en banketbakkerij en de slagerij.

Voedingswaarde van voedingsmiddelen en het creëren van gezonde voeding kent voor jou geen geheimen meer na dit schooljaar. Je kan op een wetenschappelijke manier verklaren welke invloed voedingsmiddelen op ons lichaam hebben. Zo leer je bijvoorbeeld ook welke invloed behandelingstechnieken, kleurstoffen en smaakstoffen hebben op onze voedingsmiddelen.

Aan de hand van eenvoudige bereidingen leer je opdrachten te plannen, organiseren en uit te voeren. Daarbij hoort ook dat je de toepassingen van verschillende huishoudelijke en professionele toestellen onderzoekt. Tijdens praktische oefeningen experimenteer je met verschillende grondstoffen, combineer je smaken en presenteer je gerechten op een aantrekkelijke en creatieve manier. Hierbij krijg je ook inzicht in de basisregels rond hygiëne en veiligheid.

Beleefdheidsregels en gepaste omgangsvormen helpen je om te leren samenwerken en om in de toekomst gastvrij en klantgericht te handelen. Vlot leren communiceren en de taal op een gepaste manier gebruiken is ook erg belangrijk in deze basisoptie.

Lessentabel

VAKKEN UREN
Basisvorming
23
STEM
   Wiskunde 4
   Natuurwetenschappen 1
   Techniek 2
MENS & MAATSCHAPPIJ
   Geschiedenis 1
   Aardrijkskunde 1
TAAL & CULTUUR
   Nederlands 5
   Frans 3
   Engels 2
LO 2
LBV 2
 
Basisoptie
5
STEM-Wetenschappen  
Voeding en horeca  
Moderne talen en wetenschappen  
Maatschappij en welzijn  
 
Differentiatie
4
Atelier-VVV 4

 

Lesplaats(en)

Wat na deze opleiding?

Wat na deze opleiding?

Deze basisoptie is interessant ter voorbereiding op studierichtingen die je naar een job als kok, keukenmedewerker of ober leiden. Op basis van je eindresultaat in het 2e jaar kan je ook altijd kiezen om een minder voor de hand liggende richting uit te gaan in het derde jaar. Bespreek dit met je vrienden, ouder(s), klastitularis en/of leerlingenbegeleider. Neem ook zeker eens een kijkje op de verschillende scholenwebsites en bezoek een infobeurs of opendeurdag. 

Vanaf de tweede graad (en dus het 3e jaar) bestaat de structuur van het secundair onderwijs uit:

  • Studierichtingen: dit zijn opleidingen die bestaan uit verschillende vakken specifiek aan een bepaalde finaliteit binnen een bepaald domein.
  • Finaliteit: dit geeft aan of de studierichting je voorbereidt op verder studeren (doorstroomgerichte finaliteit), werken (arbeidsmarktgerichte finaliteit) of allebei (dubbele finaliteit).
  • Domeinen: dit zijn de interessegebieden waarbinnen de studierichting zich bevindt. Bijvoorbeeld: Economie en organisatie, STEM, Taal en cultuur, enzovoort.

Om te starten in het 3e jaar hou je rekening met de toelatingsvoorwaarden en met het attest dat je op het einde van het 2e leerjaar behaalde. Je krijgt ook een getuigschrift van de 1e graad van het secundair onderwijs als je een A– of een B-attest hebt behaald.